Ciasto "leśny mech"

dietolog.pl 2 lat temu

Przepis na ciasto „leśny mech”. Intensywnie zielone za sprawą szpinaku, z delikatnym kremem i owocami jagodowymi. Pysznie i zdrowo.

Ciasto „leśny mech” upiekłam specjalnie z okazji rozmowy w Pytaniu na śniadanie na temat kąpieli leśnych. Zapytacie co ja tam robiłam i czemu mówiłam o kąpielach leśnych? Otóż rok temu trafiłam na taką kąpiel z przewodniczką i opisywałam kąpiele leśne na blogu. Zostałam zaproszona, żeby opowiedzieć jakie korzyści zdrowotne ma taka forma obcowania z naturą i dlaczego dbać o psychiczną sferę przy cukrzycy. Całą rozmowę możecie odsłuchać tutaj: rozmowa o kąpielach leśnych PNŚ.

Pomyślałam, iż ciasto „leśny mech” będzie idealne na tę okazję, rozmowa o lesie, to i ciasto inspirowane lasem. Wykonałam je na bazie mąki pełnoziarnistej (u mnie z samopszy, ale równie dobra będzie zwykła pełnoziarnista czy orkiszowa), szpinaku (tak, ten zielony kolor to szpinak!) i jajek. Zamiast cukru użyłam ksylitolu (bo pozyskuje się go z brzozy, a to przecież ciasto „leśny mech”. Krem to mascarpone, jogurt grecki i trochę ksylitolu. Na wierzchu owocki jagodowe i listki mięty. Jest prze-py-szne i prze-zielone, a w dodatku dziecinnie proste w przygotowaniu.

Składniki na 16 porcji:

180g mąki pełnoziarnistej (u mnie z samopszy)
250 g świeżego szpinaku baby
3 jajka
90g ksylitolu
60ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
250g mascarpone
100g jogurtu greckiego
40g ksylitolu
łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Na wierzch:
120g owoców jagodowych
listki mięty

Szpinak przepłucz i zblenduj w blenderze na mus z olejem. Jajka rozbij i ubij pianę z białek. Jak będzie sztywna dodaj powoli ksylitol i dalej ubijaj, po chwili dodaj żółtka, a następnie zieloną papkę ze szpinaku.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy do pieczenia – możesz wyłożyć papierem do pieczenia, albo tak jak ja użyć silikonowej formy (24×24 cm). Piecz do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (jakieś 45min). Zostaw do ostudzenia.

Ostudzone ciasto przekrój w poprzek na wysokości 2/3 od dołu (po prostu zetnij wierzch). Z odciętego wierzchu zeskrob sam zielony „mech” (bez spieczonej skórki) i odłóż.

Mascarpone ubij mikserem lub blenderem (ja używam końcówki do ubijania piany) z ksylitolem. Napowietrzony serek będzie kremowy i łatwo nałożysz go na ciasto. Rozprowadź krem szpatułką na spodzie. Posyp na wierzchu „mchem” i ułóż owoce – mogą to być maliny, borówki czy granat. Udekoruj listkami mięty.

1 porcja to ok. 175kcal, w: 17g, b: 4g, t: 10g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 1WBT

SMACZNEGO!
Idź do oryginalnego materiału