W środę (24 kwietnia) wydane zostało ostrzeżenie dotyczące tatara wołowego oferowanego przez Zakłady Mięsne Łuków. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w czterech z pięciu badanych próbek określonej partii produktu.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje następujące szczegóły niebezpiecznych produktów:
GIS przekazał, że niezwłocznie po otrzymaniu informacji producent rozpoczął wycofywanie kwestionowanej partii z obrotu. Procedurę tę nadzorują organy urzędowej kontroli żywności. Wydany w sprawie komunikat przestrzega konsumentów przed spożywaniem produktów ze wskazanej partii. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu mięsa zaleca natychmiastowy kontakt z lekarzem.
Sanepid informuje, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub, znacznie rzadziej, do bezkrwawej biegunki. "W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - ostrzega GIS.