Zdrowie

Popularny słodzik – neotam, który jest „stosunkowo nowy” może uszkodzić jelita Wiadomości z Wielkiej Brytanii

  • 25 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Popularny słodzik – neotam, który jest „stosunkowo nowy” może uszkodzić jelita  Wiadomości z Wielkiej Brytanii


Badania wykazują, że neotam może powodować pogorszenie stanu jelit, co może prowadzić do chorób zapalnych, takich jak choroba jelita drażliwego.


Czwartek 25 kwietnia 2024 11:52, Wielka Brytania

Z nowego badania wynika, że ​​słodzik stosowany w napojach, sosach, słonych i słodkich potrawach oraz gumie do żucia może powodować poważne szkody dla zdrowia ludzi.

Z badania wynika, że ​​neotam, „stosunkowo nowy” słodzik, może uszkadzać jelita, powodując uszkodzenie zdrowych bakterii jelitowych, co może prowadzić do choroby i ataku na ścianę jelita.

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition wykazało, że negatywny wpływ neotamu „może wpływać na szereg funkcji jelit, powodując pogorszenie ich stanu zdrowia”, potencjalnie wpływając na choroby metaboliczne i zapalne, choroby neuropatyczne ból i stany neurologiczne.

Choroby, do których może to prowadzić, obejmują chorobę jelita drażliwego lub insulinooporność.

W ostatnich latach Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zbadała wpływ sztucznych słodzików na zalecając ludziom unikanie ich używania do kontroli wagi w zeszłym roku, a słodzik powszechnie występujący w napojach dietetycznych stwierdził potencjalne ryzyko raka.

Warto przeczytać!  Lęk, depresja i stres: badanie porównawcze par z niepłodnością męską i żeńską | BMC Zdrowie Kobiet

Jednak wiadomo, że nowsze słodziki dostępne na rynku, takie jak neotam, są 1000 razy słodsze od cukru, co oznacza, że ​​do napojów trzeba dodawać mniejsze ilości, a autorzy badania twierdzą, że zaskakująco niewiele badań ocenia ich działanie.

Czytaj więcej:
Miasto wprowadzi zakaz sprzedaży lodów po północy
W ponad połowie próbek żywności i napojów wykryto substancje chemiczne „Forever”.

Dr Havovi Chichger, profesor nadzwyczajny w dziedzinie nauk biomedycznych na ARU i główny autor badania, powiedział: „Obecnie rośnie świadomość wpływu na zdrowie substancji słodzących, takich jak sacharyna, sukraloza i aspartam, a nasze wcześniejsze prace wykazały problemy, jakie mogą one powodować. powodować uszkodzenie ściany jelita i uszkodzenie „dobrych bakterii”, które tworzą się w jelitach.

„Może to prowadzić do szeregu potencjalnych problemów zdrowotnych, w tym biegunki, zapalenia jelit, a nawet infekcji, takich jak posocznica, jeśli bakterie przedostaną się do krwioobiegu.

„Dlatego ważne jest, aby zbadać również słodziki wprowadzone niedawno, a nasze nowe badania pokazują, że neotam powoduje podobne problemy, w tym choroby bakterii jelitowych.

„Zrozumienie wpływu tych zmian chorobotwórczych zachodzących w mikroflorze jelitowej jest niezbędne. Nasze odkrycia wskazują również na potrzebę lepszego szerszego zrozumienia powszechnych dodatków do żywności oraz mechanizmów molekularnych leżących u podstaw potencjalnego negatywnego wpływu na zdrowie”.

Warto przeczytać!  Aspiryna: czy aspiryna może pomóc w zapobieganiu rakowi? Co mówią badania |

W ubiegłym roku dominował aspartam, kolejna substancja słodząca powszechnie występująca w napojach dietetycznych i gumach do żucia stwierdziło, że stanowi potencjalne ryzyko raka przez WHO.

Słodzik jest obecnie wymieniony jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), ramię WHO zajmujące się badaniami nad rakiem, stwierdziła, że ​​istnieją „ograniczone dowody” aspartam powodował raka u ludzi.

Jednakże słodzik został sklasyfikowany jako substancja słodząca kategorii 2B, „prawdopodobnie rakotwórcza” na podstawie ograniczonych dowodów na raka u ludzi.


Źródło