Polacy zajadają się tym duetem podczas majówki. Dietetyczka ostrzega. "Skutki mogą być fatalne"

Nadchodząca majówka to idealna okazja do spotkania na świeżym powietrzu z przyjaciółmi i rodziną. W takiej sytuacji oczywiście nie może zabraknąć grilla. Jeśli nie chcesz potem narzekać na ból brzucha, sprawdź, jakich potraw i napojów ze sobą nie łączyć. Niektóre duety mogą ci mocno zaszkodzić.

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić weekendu majowego bez grilla. Niektórzy wręcz twierdzą, że organizowanie spotkania połączonego z pichceniem pod chmurką stało się wręcz naszą narodową tradycją. Niestety zdarza się, że po takiej uczcie mamy problemy żołądkowe. Odpowiedzialne za to mogą być niektóre połączenia potraw i napojów. Czego lepiej unikać?

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Co można dać na grilla? Nie obejdzie się bez kiełbasy

Najpopularniejszym daniem z grilla jest oczywiście kiełbasa. Delikatnie zarumieniona, chrupka na zewnątrz, a soczysta w środku. Oprócz tego na ruszcie nie brakuje długo marynowanego karczku, filetów i skrzydełek z kurczaka oraz mięsno-warzywnych szaszłyków. W żarze zaś pieką się zapakowane w sreberka ziemniaki. Na samą myśl cieknie ci ślinka? Nic dziwnego. Potrawy z grilla są niezwykle smaczne, a przy tym łatwo się je robi. W trakcie rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi nie może też oczywiście zabraknąć napojów. Rzadko sięgamy wtedy po wodę, częściej są to soki, napoje gazowane oraz alkohol. Nie każdy jednak wie, że niektóre połączenia mogą odbić nam się czkawką. 

Czego nie robić na grillu? Lepiej nie łącz tego dania z napojem

Jeśli w trakcie grilla zajadasz się gorącą kiełbasą, a następnie popijasz ją zimnym piwem, przygotuj się na problemy żołądkowe, które będą męczyć cię następnego dnia. Jak przyznaje dietetyczka dr Hanna Stolińska w rozmowie z Medonetem, takie połączenie jest niezwykle obciążające dla organizmu. - Skutki mogą być fatalne — dodaje. Wszystko dlatego, że w takiej sytuacji organizm najpierw stara się strawić alkohol, przez co tłuszcz z jedzenia jest wolniej metabolizowany i łatwiej się odkłada. Z tego samego powodu też lepiej nie przypalać potraw na grillu, gdyż żołądek kiepsko sobie z tym radzi. Oczywiście należy także pamiętać o tym, aby kupować kiełbasę z jak najlepszym składem i dużą ilością mięsa. 

Czego nie robić na grillu? Lepiej nie łącz tego dania z napojemCzego nie robić na grillu? Lepiej nie łącz tego dania z napojem Czego nie robić na grillu? Lepiej nie łącz tego dania z napojem. Fot. unsplash.com / Rashpal Singh

Co na grilla najlepsze? Z tego zrezygnuj

Łączenie kiełbasy z piwem to niejeden grzeszek, którego lepiej się wystrzegać. Oprócz tego zrezygnuj z pełnych chemii gotowych sosów czy mieszanek przypraw, a zamiast tego przygotuj swoje. Jeśli dbasz o smukłą sylwetkę, dip czosnkowy na bazie kalorycznego majonezu zastąp musztardą lub chrzanem, a słone przekąski smaczną i lekką surówką, która idealnie uzupełni grillowe danie. Będzie pysznie i zdrowo. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Organizujesz lub wybierasz się na grilla z okazji majówki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.