Żołądek jest bezpośrednio połączony z naszym przełykiem. Pogryziony pokarm trafia do niego, po czym jest dalej rozdrabniany i mieszany. Część pozostaje przechowana, reszta trafia do dwunastnicy i wędruje do kolejnych elementów układu pokarmowego. Lokalizację żołądka odkryjemy - niestety - najczęściej w sytuacji występowania dolegliwości. Ból pojawia się w nadbrzuszu, w okolicy dolnej części mostka. Kłucie może być odczuwalne także nad pępkiem.
Ból żołądka nie musi być objawem poważnej choroby. Jeśli występuje nagle, zazwyczaj pod postacią kłucia lub skurczu, może wynikać ze źle dobranej diety lub zatrucia pokarmowego. W pierwszej kolejności powinniśmy wykluczyć, choćby na jakiś czas, spożywanie potraw smażonych i tłustych, alkoholu, napojów gazowanych oraz dań ciężkostrawnych. Nasz żołądek podrażniają także kawa, ostre przyprawy, wybrane warzywa (np. czosnek i cebula), czekolada oraz kwasy.
Przy dolegliwościach żołądkowych (szczególnie tych spowodowanych stresem) warto skorzystać z naparów ziołowych. Mięta jest dobrym rozwiązaniem na pobudzenie trawienia. Należy ją stosować po ciężkostrawnym i wzdymającym posiłku, który zalega w żołądku. Podobny efekt przyniesie szklanka naparu z melisy. Z kolei rumianek należy stosować w celach przeciwbólowych, kiedy marzymy o uspokojeniu pracy żołądka.
Dolegliwości żołądkowe to problem często rozwiązywany domowym sposobem przez nasze babcie. Przy rodzinnym stole łatwo poznać skuteczną metodę walki z bólem - sodę oczyszczoną. Wodorowęglan sodu, bo tak brzmi nazwa chemiczna, ma odczyn zasadowy i pomaga na nadkwasotę i zgagę. Te wywołują ból żołądka. Wypicie małej ilości neutralizuje działanie kwasów żołądkowych i łagodzi wzdęcia. Pamiętajmy, by korzystać z tego środka rozważnie - jest bardziej inwazyjny od naparów ziołowych. Warto sięgnąć po niego w ostateczności.
Jeśli spodziewamy się długiego pobytu przy stole lub zjedzenia ciężkostrawnego posiłku, możemy profilaktycznie zjeść kleik z siemienia lnianego. Odpowiednio przygotowane nasiona warto spożyć godzinę przed jedzeniem. Posiadają właściwości osłaniające, dzięki czemu żołądek otrzyma więcej czasu na poradzenie sobie z nową zawartością.
Kłucie żołądka możemy także odczuwać w sytuacjach stresowych. Oprócz naparów zaleca się wówczas stosowanie kropel walerianowych. Podobny efekt przyniesie ciepła kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych. Skurcze zneutralizujemy też, ogrzewając okolicę np. termoforem lub kładąc się w pozycji embrionalnej.
Sposoby na walkę z dolegliwościami żołądkowymi, przy których możemy wykorzystać zasoby naszej kuchni lub apteczki, mogą okazać się skuteczne przy jednorazowych atakach bólu, m.in. w wyniku stresu lub nadmiernego objadania. Jeśli skurcze, kłucie lub inny rodzaj bólu występuje na czczo i nie spodziewamy się ich, należy udać się do lekarza. Tego typu dolegliwości mogą świadczyć o chorobie przewlekłej.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.