Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu. Niestety, z jej niedoborem boryka się wielu z nas. Jak rozpoznać, że naszemu organizmowi brakuje tej witaminy? Podpowiadamy.
Witamina B12 jest bardzo ważna dla układu nerwowego. Usprawnia jego działanie, koncentrując się na funkcjonowaniu nerwów. Uczestniczy również w procesie przetwarzania węglowodanów, tłuszczów i białek, więc wpływa na poziom energii, działa antydepresyjnie i zapobiega wahaniom nastroju. Co więcej, jeśli zadbamy o odpowiedni poziom witaminy B12 w naszym organizmie, to możemy zapobiec anemii czy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera. Jest podawana również w czasie leczenia nowotworów - trzustki i jelit.
Chcąc poprawić poziom witaminy B12 w naszym organizmie, powinniśmy jeść więcej podrobów. W tym przypadku świetnie sprawdzi się wątróbka. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mięsem, dobrze sprawdzą się te jaja i ryby oraz wołowina lub cielęcina. Możemy jeść również małże i inne owoce morza mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niedobór witaminy B12 wiąże się m.in. z objawami neurologicznymi. Mogą pojawić się zaburzenia ruchu czy zawroty głowy np. przy wstawaniu. Częstym problemem są też niedowłady i drętwienia, czy problemy z potencją i oddawaniem moczu.
Pozostałe objawy to m.in. zaburzenia nastroju, nudności, zaburzenia koncentracji, brak apetytu, spadek wagi, bladożółty odcień skóry, czy zaczerwienienie języka.