Marki parasolowe: Sanprobi

aptekarz.pl 8 miesięcy temu

Marka Sanprobi oferuje aż 9 preparatów probiotycznych, które są dostępne w aptekach bez recepty. Czym różnią się poszczególne produkty? Jakie są podobieństwa?

Marka parasolowa Sanprobi — podobieństwa

Wszystkie produkty marki Sanprobi są suplementami diety zawierającymi szczepy bakterii probiotycznych. Każdy produkt jest rekomendowany do użytku wewnętrznego i ma na celu wsparcie kondycji mikroflory bakteryjnej jelit.

Różnice

Każdy z preparatów od Sanprobi zawiera inne szczepy i gatunki bakterii probiotycznych. Bakterie wykorzystane w produktach występują w zróżnicowanych ilościach. Ponadto część probiotyków może być stosowana wyłącznie u dorosłych.

Porównanie produktów

Preparat Sanprobi IBS to suplement diety zawierający bakterie Lactiplantibacillus plantarum 299v, które są jednym ze składników mikrobioty jelitowej. Produkt jest dostępny w dwóch postaciach — kapsułki i krople — można go stosować jednakowo u dorosłych i dzieci. Szczep Lactiplantibacillus plantarum 299v jest rekomendowany w przypadku osób z zespołem jelita drażliwego lub towarzyszącymi mu dolegliwościami. [1]

W suplemencie diety Sanprobi Stress zawarto dwa rodzaje bakterii. Mowa tu o Lactobacillus helveticus Rosell-52 oraz Bifidobacterium longum Rosell-17. Preparat zalicza się do grona tzw. psychobiotyków. [2] Jest to produkt dla osób „poszukujących równowagi”. Z kolei Sanprobi Active & Sport przygotowano z myślą o sportowcach i zawarto w nim 5 szczepów Bifidobacterium i Lactobacillus. Dostarczone probiotyki mają na celu zmniejszyć szansę występowania niedogodności, które pojawiają się w przypadku regularnej aktywności fizycznej np. problemów pokarmowych czy zwiększonej szansy złapania infekcji górnych dróg oddechowych. Oba suplementy można zastosować od 3. roku życia.

Kompozycja produktu Sanprobi Super Formula to połączenie aż 7 szczepów trzech rodzajów bakterii (Bifidobacterium, Lactobacillus oraz Lactococcus) z prebiotykami (inulina oraz fruktooligosachardy). Tym sposobem suplement diety należy do synbiotyków, które łączą w sobie bakterie probiotyczne z pożywką w postaci błonnika.

W produkcie Sanprobi Barrier znajduje się aż 9 szczepów należących do bakterii z rodzajów Bifidobacterium, Lactobacillus i Lactococcus. Suplement można wykorzystać u dzieci od 3. roku życia. Natomiast Sanprobi 4 Enteric zawiera 4 szczepy bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus, a preparat jest rekomendowany od 12. roku życia. Oba preparaty probiotyczne sprawdzą się w przypadku nadchodzącej lub zakończonej antybiotykoterapii.

Na koniec pozostały probiotyki wyłącznie dla osób dorosłych. Pierwszym z nich jest Sanprobi Osteo będący połączeniem 3 szczepów bakterii Lactobacillus z odpowiednio małą dawką witaminy D (1,5 µg = 60 IU). Tym sposobem produkt pozwala zadbać o zdrowie jelit, odporność i kondycję układu kostnego. Drugim jest postbiotyk Sanprobi Premium, który pozwala uzupełnić codzienną dietę o pasteryzowane bakterie Akkermansia muciniphila Muc mające opinię naukową EFSA. Obecność szczepu Akkermansia muciniphila ma istotne znaczenie dla metabolizmu glukozy i lipidów. Ponadto bakteriom tym przypisuje się wpływ na odporność i szczelność bariery jelitowej. W związku z tym ich niewielka ilość w mikrobiomie może wiązać się z rozwojem otyłości. [3,4]

Tabela 1. Porównanie preparatów marki Sanprobi

Opracowanie własne na podstawie informacji zawartych na stronie https://www.sanprobi.pl/

Bibliografia:

  1. Drucotte P., et al. „Clinical trial: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome.“ World journal of gastroenterology: WJG 2012, 18(30): 4012.
  2. Gwoździk W., et al. „Psychobiotics as an intervention in the treatment of Irritable Bowel Syndrome: A systematic Review.“ Applied Microbiology 2023, 3(2): 465-475
  3. Y., et al „Function of Akkermansia muciniphila in obesity: interactions with lipid metabolism, immune response and gut systems.“ Frontieres in microbiology 2020, 11: 219.
  4. Naito Y., et al. „A next-generation beneficial microbe: Akkermansia muicinphila.“ Journal of clinical biochemistry and nutrition 2018, 63(1): 33-35.
  5. https://www.sanprobi.pl/
Idź do oryginalnego materiału