Chociaż drobnoustroje kojarzą nam się głównie z niebezpiecznymi czynnikami chorobotwórczymi, to dzisiaj wiemy już, iż tylko niektóre z nich są szkodliwe. Organizm człowieka potrzebuje dobrych mikroorganizmów stanowiących nieodłączny element naszej fizjonomii. Mikrobiota jelitowa odpowiada za procesy trawienne, a także produkuje witaminy i wpływa na zdrowie wątroby, mózgu, płuc oraz skóry. Kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy powstają na skutek fermentacji niestrawnych węglowodanów. Wpływają one na produkcję śluzu, uszczelniając w ten sposób barierę jelitową. Maślan sodu minimalizuje ryzyko pojawiania się dysfunkcji żołądkowo-jelitowych.
Suplementacja maślanu sodu – dlaczego warto ją rozważyć?
Lekarze rekomendują przyjmowanie kwasu masłowego, czyli maślanu sodu pacjentom, którzy zmagają się z zespołem jelita drażliwego, biegunkami stanowiącymi następstwo antybiotykoterapii lub chorobami zapalnymi jelit. Mik