Mnóstwo żelaza i witaminy C w kilku mililitrach. Zapobiega anemii, pomaga pozbyć się nadmiaru wody

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Pokrzywa kojarzy nam się z rośliną, której należy unikać. Wiążemy ją z pieczeniem, swędzeniem oraz bąblami na skórze. Każdy z nas choć raz został poparzony, ma złe wspomnienia, dlatego raczej stara się trzymać od niej z daleka. Ale warto wiedzieć, iż pokrzywa ma też drugie oblicze - jest jedną z lepszych roślin leczniczych. Jakie ma adekwatności? Dlaczego warto pić sok z pokrzywy? Sprawdzamy.





Pokrzywa - wartości odżywcze


O ogromnym potencjale leczniczym pokrzywy mówiono już w starożytności. Dziś pokrzywa to dla nas głównie chwast, który rośnie niemal wszędzie - w okolicach domostw, w ogrodach, na łąkach, w pobliżu jezior i rzek czy w lasach, zwykle w większych skupiskach. Z wiadomych względów nie zbliżamy się do niej, jeżeli nie musimy. Warto jednak spojrzeć na nią łaskawszym okiem. Pokrzywa zawiera wiele ważnych dla organizmu substancji, ma cenne adekwatności i uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii.


Pokrzywa zwyczajna stanowi cenne źródło substancji biologicznie czynnych, cechuje się wysoką zawartością witamin i minerałów. Co w niej znajdziemy? Między innymi flawonoidy, w tym kwercetynę, kemferol i rutynę. Pokrzywa jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, zawiera też witaminę E i witaminę K. Dostarcza wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, selenu oraz cynku.Reklama


Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem, korzenie, jak również całe ziele.

Na co dobra jest pokrzywa? adekwatności pokrzywy


Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych o działaniu przeciwhistaminowym. Wykazuje adekwatności przeciwzapalne, przeciwreumatoidalne i antyagregacyjne, a także obniżające stężenie glukozy oraz stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL.


Pokrzywa korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, działa moczopędnie i wpływa na zwiększenie objętości wydalanego moczu, wykazuje łagodne działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga kondycję włosów i skóry. Działanie moczopędne pokrzywy pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, tym samym łagodzi obrzęki. Regularne picie pokrzywy wesprze w działaniu układ immunologiczny, zadziała dobrze również na pracę żołądka i jelit. Pobudzi też do pracy trzustkę oraz wpłynie na produkcję żółci w wątrobie.

Sok z pokrzywy - kiedy pić?


Świeża pokrzywa nada się m.in. do zrobienia naparu, a także soku. My dziś przyjrzymy się temu, dlaczego i kiedy warto sięgać po sok z tej rośliny.
Sok z pokrzywy charakteryzuje się wyraźną zawartością żelaza i innych ważnych dla organizmu składników. Wykorzystuje się go m.in. w terapii wspomagającej leczenie anemii, a także w stanach wyczerpania lub przewlekłego zmęczenia. Dzięki obecności witaminy C spożywanie soku z pokrzywy przyczyni się do wzmocnienia odporności oraz poprawi wygląd skóry. Skorzystają też włosy i paznokcie (sok z pokrzywy można dodawać do szamponu bądź zrobić z niego płukankę, by wzmocnić włosy). Pamiętajmy, iż witamina C pomaga również w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.


Sok z pokrzywy pomaga usuwać wodę z organizmu, jest zalecany osobom, które zmagają się z infekcjami dróg moczowych. Jego spożywanie prowadzi do obniżenia wartości ciśnienia, pomaga także w obniżaniu poziomu cukru we krwi (jeśli kupujesz gotowy preparat, patrz na skład). Dzięki adekwatnościom przeciwutleniającym pokrzywa ma również korzystny wpływ na wątrobę, a jej regularne stosowanie, np. właśnie w postaci soku, może przyczyniać się do ochrony tego narządu.
adekwatności soku z pokrzywy zachwalają też m.in. kobiety mające obfite miesiączki.
Pamiętaj - jeżeli cierpisz na jakąś chorobę, przyjmujesz leki, skonsultuj się z lekarzem, zanim sięgniesz po pokrzywę.



Jak zrobić sok z pokrzywy?


Gotowy sok z pokrzywy można kupić w sklepie zielarskim, a niekiedy też natrafisz na niego w aptece. Możesz jednak przygotować go w domu.
Najpierw oczywiście należy pozyskać pokrzywę. Wybierz najlepiej takie miejsce, które będzie znajdowało się daleko od drogi czy pól uprawnych (chodzi o zanieczyszczenia). Pamiętaj o rękawiczkach, by się nie poparzyć. Pokrzywę zbieraj przed kwitnieniem.
Co dalej? Oberwij liście pokrzywy z łodygi, umyj w chłodnej wodzie, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie posiekaj. Potem przeciśnij je przez sokowirówkę, aby wydobyć jak najwięcej soku. jeżeli w soku znajdują się jeszcze kawałki pokrzywy, możesz go przecedzić. Zamiast sokowirówki możesz użyć wyciskarki wolnoobrotowej.
Możesz też sięgnąć po blender. Przelej pokrzywę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż ją do blendera i zalej taką ilością wody, by przykryła liście. Następnie zblenduj i odcedź sok. Przed spożyciem upewnij się, iż wszystkie liście zostały dobrze rozdrobnione. Nie przechowuj w lodówce zbyt długo.
Dzienna dawka świeżego soku z pokrzywy nie powinna wynosić więcej niż 15-45 ml. Sok z pokrzywy można rozcieńczać.
CZYTAJ TAKŻE:
Wspomaga pracę wątroby, trzustki i nerek. Rośnie teraz na każdym trawniku
Chroni wątrobę, oczyszcza jelita i odkaża skórę. Herbatę z kwiatów lilaka pij teraz
Likwiduje wzdęcia i ułatwia odchudzanie. Dziurawiec nie jest jednak dla wszystkich
Idź do oryginalnego materiału