Uwaga na popularną sałatkę jarzynową! GIS wydał ostrzeżenie

upday.com 1 miesiąc temu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące sałatki jarzynowej, którą można kupić w popularnej sieci marketów. W jednej partii produktu wykryto bakterie Salmonella. Spożycie sałatki może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy masz ją w swojej lodówce.


W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, iż w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sałatki jarzynowej. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.

Chodzi o produkt:

  • Sałatka jarzynowa 250 g

  • Numer partii: 31 03 2024 047.AN

  • Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024

  • Kod kreskowy: 5906734899833

  • Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice

  • Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sałatki jarzynowejhttps://t.co/hmNT7q0CWF

— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) March 15, 2024

Sałatka dostępna w POLOmarkecie

Jak informuje GIS w dniu 13 marca 2024 r. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. W sklepach sieci POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt o możliwości jego zwrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można gwałtownie i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

PAP

Idź do oryginalnego materiału