Jest kiłą XXI wieku – tak samo powszechną, "zakaźną" i wstydliwą. Jak rozpoznać cukrzycę?

medonet.pl 1 tydzień temu
– Ludzie mówią z dumą "jestem po zawale", ale nigdy "mam cukrzycę". (...) Wypieramy tę chorobę, bo nie chcemy, by nas oceniano. Cukrzyca kojarzy się ze słabą wolą, z tym, iż nie umieliśmy się powstrzymać od jedzenia cukierków. Tylko iż to mit. Od cukierków się nie ma cukrzycy. Cukrzyca, a dokładnie cukrzyca typu 2, jest konsekwencją otyłości – mówi prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak. W rozmowie z Medonetem diabetolog wyjaśnia, jak to, co jemy, wpływa na rozwój cukrzycy, jak często wykonywać badanie poziomu cukru, co powinno nas zaniepokoić i dlaczego cukrzyca jest podobna do kiły.
Idź do oryginalnego materiału