Popularny słodzik – neotam, który jest „stosunkowo nowy” może uszkodzić jelita Wiadomości z Wielkiej Brytanii

oen.pl 1 tydzień temu


Badania wykazują, iż neotam może powodować pogorszenie stanu jelit, co może prowadzić do chorób zapalnych, takich jak choroba jelita drażliwego.


Czwartek 25 kwietnia 2024 11:52, Wielka Brytania

Z nowego badania wynika, iż ​​słodzik stosowany w napojach, sosach, słonych i słodkich potrawach oraz gumie do żucia może powodować poważne szkody dla zdrowia ludzi.

Z badania wynika, iż ​​neotam, „stosunkowo nowy” słodzik, może uszkadzać jelita, powodując uszkodzenie zdrowych bakterii jelitowych, co może prowadzić do choroby i ataku na ścianę jelita.

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition wykazało, iż negatywny wpływ neotamu „może wpływać na szereg funkcji jelit, powodując pogorszenie ich stanu zdrowia”, potencjalnie wpływając na choroby metaboliczne i zapalne, choroby neuropatyczne ból i stany neurologiczne.

Choroby, do których może to prowadzić, obejmują chorobę jelita drażliwego lub insulinooporność.

W ostatnich latach Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zbadała wpływ sztucznych słodzików na zalecając ludziom unikanie ich używania do kontroli wagi w zeszłym roku, a słodzik powszechnie występujący w napojach dietetycznych stwierdził potencjalne ryzyko raka.

Jednak wiadomo, iż nowsze słodziki dostępne na rynku, takie jak neotam, są 1000 razy słodsze od cukru, co oznacza, iż ​​do napojów trzeba dodawać mniejsze ilości, a autorzy badania twierdzą, iż zaskakująco kilka badań ocenia ich działanie.

Czytaj więcej:
Miasto wprowadzi zakaz sprzedaży lodów po północy
W ponad połowie próbek żywności i napojów wykryto substancje chemiczne „Forever”.

Dr Havovi Chichger, profesor nadzwyczajny w dziedzinie nauk biomedycznych na ARU i główny autor badania, powiedział: „Obecnie rośnie świadomość wpływu na zdrowie substancji słodzących, takich jak sacharyna, sukraloza i aspartam, a nasze wcześniejsze prace wykazały problemy, jakie mogą one powodować. powodować uszkodzenie ściany jelita i uszkodzenie „dobrych bakterii”, które tworzą się w jelitach.

„Może to prowadzić do szeregu potencjalnych problemów zdrowotnych, w tym biegunki, zapalenia jelit, a choćby infekcji, takich jak posocznica, jeżeli bakterie przedostaną się do krwioobiegu.

„Dlatego ważne jest, aby zbadać również słodziki wprowadzone niedawno, a nasze nowe badania pokazują, iż neotam powoduje podobne problemy, w tym choroby bakterii jelitowych.

„Zrozumienie wpływu tych zmian chorobotwórczych zachodzących w mikroflorze jelitowej jest niezbędne. Nasze odkrycia wskazują również na potrzebę lepszego szerszego zrozumienia powszechnych dodatków do żywności oraz mechanizmów molekularnych leżących u podstaw potencjalnego negatywnego wpływu na zdrowie”.

W ubiegłym roku dominował aspartam, kolejna substancja słodząca powszechnie występująca w napojach dietetycznych i gumach do żucia stwierdziło, iż stanowi potencjalne ryzyko raka przez WHO.

Słodzik jest w tej chwili wymieniony jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), ramię WHO zajmujące się badaniami nad rakiem, stwierdziła, iż ​​istnieją „ograniczone dowody” aspartam powodował raka u ludzi.

Jednakże słodzik został sklasyfikowany jako substancja słodząca kategorii 2B, „prawdopodobnie rakotwórcza” na podstawie ograniczonych dowodów na raka u ludzi.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału